Cum facem un curs tehnic să fie interesant?

aug. 7, 2015Uncategorized

Adulţii sunt plictisiţi de informaţii pur teoretice, ei caută informații practice, pe care le pot folosi specific și care le îmbunătățesc abilitățile şi competenţele. Şi totuşi, cum reuşim să îi instruim eficient  când vine vorba de conţinuturi tehnice? Găsim metode prin care să prezentăm conţinutul într-o manieră cât mai atractivă, interesantă şi relevantă pentru ei:

 

  1. Prezentăm informaţiile din perspectiva cursantului

În general avem tendinţa să prezentăm conţinutul din punctul de vedere al specialistului tehnic iar acest lucru conduce în general la un curs plictisitor, pentru că în general un curs de acest gen este stufos şi liniar, conţine multă teorie şi abia la final un pic de practică. Scopul nostru este să avem un cursant motivat şi implicat în parcurgerea cursului, aşa că am decis să-l punem pe el în centrul procesului de învăţare. Din perspectiva cursantului, cursul ar trebui să fie concis, relevant, practic, orientat spre aplicaţii şi rezolvare de probleme cu care el se întâlneşte în viaţa de zi cu zi.

  1. Adoptăm un limbaj cât mai simplu şi mai clar

Cursanţii înţeleg mult mai uşor conceptele dacă sunt prezentate într-un limbaj mai simplu, decât dacă sunt prezentate într-un limbaj prea tehnic, aşa că simplificăm pe cât posibil limbajul. În plus, apelăm la analogii, metafore, comparaţii, contrast pentru a explica noţiunile tehnice cât mai bine.

  1. Realizăm simulări pas cu pas

Când vine vorba de prezentarea unor programe software, ne e mai uşor să apelăm la simulări, decât să explicăm modul de utilizare a programelor doar în cuvinte.

Cele trei tipuri de simulări pe care le utilizăm sunt:

  • Demonstraţia – cursanţii vizionează un material video în care li se arată cum se realizează o operaţiune.
  • Practica asistată – este o simulare în care cursanţii sunt ghidaţi pas cu pas în realizarea unei operaţiuni; simularea imită programul software real, dar include şi text sau audio prin care li se spune cursanţilor ce să facă.
  • Evaluarea – ca şi în cazul practicii asistate, simularea imită programul software real, doar că de această dată cursanţii trebuie să se bazeze pe cunoştinţele lor, nu li se mai spune ce trebuie să facă. În caz de greşeală, simularea le oferă feedback.

 

  1. Creăm materiale video şi animaţii

Când trebuie să explicăm principii de funcţionare, procese fizice sau chimice sau alte noţiuni ce implică dinamică, materialele video şi animaţiile sunt principalele instrumente la care apelăm.  În aceste materiale adăugăm şi texte explicative sau materiale audio explicative.

  1. Folosim diagrame, scheme, imagini

Ştim că elementele vizuale însoţite de mici texte explicative facilitează învăţarea, aşa că apelăm adesea la ele. Elementele vizuale ne ajută să explicăm mai bine relaţiile dintre anumite concepte şi să ilustrăm concepte complexe.

Acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care reuşim să creăm cursuri tehnice interesante şi relevante.

 

 

Eşti interesat să lucrăm pentru tine?

Află acum detalii suplimentare despre preţuri şi modalitatea de lucru.

12 + 5 =

Înapoi la ARTICOLE