Importanţa vizualului pentru înţelegere şi învăţare

aug. 7, 2015Uncategorized

Într-o societate în care predomină vizualul în majoritatea aspectelor cotidiene, elementul grafic este deosebit de important și pentru cursurile în format e-Learning.

Cât de atractivă poate fi pentru tine prezentarea unor informaţii sub forma a zeci de rânduri în format text (tipărit sau electronic) sau într-un format audio? Intuim răspunsul tău: – Deloc, sau aproape deloc.

Dar, dacă aceeaşi informaţie ar fi prezentată prietenos, fiind însoţită de numeroase şi diverse elemente grafice, interactive, crezi că ţi-ar stârni interesul, ba mai mult ţi-ar uşura procesul de acumulare de cunoştinţe? Şi de această dată intuim răspunsul tău: – Cu siguranţă, da.

E ca şi cum, gândindu-te la o piesă de teatru, trebuie să alegi dacă vrei să o citeşti, să o asculţi sau să o vezi jucată pe scenă. Un curs în format e-Learning îţi oferă şansa de a „juca în piesa de teatru” şi de a interacţiona cu ceilalţi „actori”. Desigur, scena poate fi monitorul, ecranul tabletei sau al mobilului tău iar actorii sunt reprezentaţi de toate elementele care apar pe ecran, în faţa ta.

Tot ce ţine de vizual prezintă o importanţă deosebită într-un curs de tip e-Learning, susţinând sau, dimpotrivă, îngreunând parcursul de învățare. Elementele grafice care pot fi inserate într-un curs de tip e-Learning (imagini, animaţii 2D/3D, clipuri video, simulări de procese, diagrame, hărţi interactive etc.) trebuie să fie atractive, de bună calitate, sugestive, adecvate informaţiilor prezentate în curs, poziţionate în scenă în zonele corespunzătoare, uşor accesibile, vizibile. De exemplu, animaţiile au un potenţial extraordinar în formarea prin intermediul cursurilor tip e-Learning. Acestea rup monotonia, umanizează contextul virtual şi pot transmite mesaje text, audio sau video care au un impact mult mai mare asupra celor care învaţă. Chiar şi textul prezintă aspecte ce ţin de vizual cu importanţă în transmiterea şi însuşirea de noi cunoştinţe: lizibilitate (fontul utilizat, mărimea sa, culoarea, contrastul etc.), poziționare în funcție de importanță, gruparea în funcție de semnificație.

Prin intermediul tuturor elementelor grafice inserate pe parcursul unui curs de tip e-Learning, pe care noi îl putem realiza, reuşim să transformăm procesul educaţional într-o experienţă plăcută. Indiferent de domeniul din care provine cursantul (marketing şi vânzări, business, achiziţii publice, tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, educaţie, medicină etc.), noi îl ajutăm să caute, să cerceteze, să descopere soluţii şi să-şi formeze propriul bagaj de cunoştinţe.

Revenind la analogia cu piesa de teatru, orice piesă cu impact puternic asupra publicului, are la bază un scenariu bun. Noi, echipa Altfactor, avem scenarişti (designeri instrucţionali) cu experienţă, deci condiţia este îndeplinită.

În concluzie, un design atrăgător ţesut pe un scenariu de calitate, reprezintă soluţia de succes pentru un curs de tip e-Learning. Echipa noastră, care cuprinde profesionişti în design instrucţional şi grafică, poate realiza un astfel de curs.

Apelează la noi şi te vei convinge!

Eşti interesat să lucrăm pentru tine?

Află acum detalii suplimentare despre preţuri şi modalitatea de lucru.

1 + 5 =

Înapoi la ARTICOLE