Proceduri complexe explicate pe inţelesul tuturor
Procedurile sunt orientate spre acţiune. Ele ne ajută să ducem la bun sfârşit o acţiune, oferindu-ne instrucţiuni detaliate pas cu pas.
Cum explicăm noi procedurile pe înţelesul tuturor? Folosindu-ne de diferite elemente grafice, şi anume:
- Diagrame
Utilizăm diagramele când dorim să vizualizăm un proces format din mai mulţi paşi, care conţine o serie de condiţii în funcţie de care au loc anumite acţiuni.
- Ilustraţii
În general folosim fotografii, dar când acest lucru nu este posibil, apelăm la ilustraţii care să redea cât mai fidel elementele din lumea reală. Prin intermediul ilustraţiilor arătăm lucruri care nu sunt uşor de văzut – de exemplu structura internă a unei maşini. Adesea, detalii ale lucrurilor de acest gen pot fi mult mai clare într-o ilustraţie decât într-o fotografie.
- Grafice pas cu pas
Prin intermediul graficelor pas cu pas împărţim un task în subtask-uri, prezentând informaţia secvenţial, fapt ce îi ajută pe cursanţi să înţeleagă mai bine procedura.
Folosim acest tip de grafice când avem de-a face cu o procedură complexă.
- Puncte cheie
Punctele cheie sunt punctele pe care cursantul poate da click pentru a descoperi informaţii suplimentare despre ele.
Folosim acest tip de interactivitate când trebuie să explicăm elemente specifice de pe o imagine. Punctele cheie sunt evidenţiate pe rând, pentru a simula secvenţa paşilor ce trebuie parcurşi pentru a îndeplini un task.
- Materiale video
Materialele video sunt foarte utile atunci când trebuie să prezentăm elemente aflate în mişcare, reacţii chimice sau fizice, sau modul în care se asamblează piesele unui echipament.
Aşadar, prin alegerea metodei potrivite, orice procedură, oricât de complexă ar fi, poate fi înţeleasă cu uşurinţă.